Slané

Langoše (Yva)

500 g hladké mouky; lžička soli (vrchovatá); 20 g droží (půl kostky); 1/4 lžičky cukru; 0,4 l vlahého mléka;   ***   Mouku do mísy, do důlku trochu mléka, cukr a droždí, nechat vzejít kvásek. Přidat zbývající ingredience a vypracovat těsto, je trochu řidší než na buchty....

Galette bretonne - slané bretaňské palačinky (Marcela)

125 g pohankové mouky; 1 vejce; 2,5 dcl studené vody; 20 g rozpuštěného másla; sůl; *** Mouku, vejce, vodu a sůl smícháme a těsto necháme alespoň 2 hodiny stát, lépe přes noc. Promícháme a přidáme rozpuštěné máslo a znovu dobře promícháme. Pečeme nasucho velké tenké...

Hubník zásadské babičky (Yva)

3 housky; 3 vejce; 3 dcl mléka; 3 menší stroužky česneku; máslo; houby (asi 2 dcl smaženice, nebo podobné množství namočených sušených); sůl; pepř; dávka do střední remosky *** Sušené houby přes noc namočit. Povařit, až se voda skoro vyvaří, pak přidat kousek másla. Housky...

Bramborák zvaný vacek (Marcela)

¼ l mléka; 4-5 lžic krupice (i dětské); 4 stř. brambory; 2 vejce; ½ lžičky soli ½ lžičky prdopeč; babička ho ale nedávala Sušené povařené švestky nebo nakrájená jablka; nebo alespoň rozinky; Máslo (3x5 cm);   Do mléka krupici a  nechat asi 2 hod. postát, zamíchat...