Slané
Langoše (Yva)
500 g hladké mouky;
lžička soli (vrchovatá);
20 g droží (půl kostky);
1/4 lžičky cukru;
0,4 l vlahého mléka;
***
Mouku do mísy, do důlku trochu mléka, cukr a droždí, nechat vzejít kvásek. Přidat zbývající ingredience a vypracovat těsto, je trochu řidší než na buchty....
Galette bretonne - slané bretaňské palačinky (Marcela)
125 g pohankové mouky;
1 vejce;
2,5 dcl studené vody;
20 g rozpuštěného másla;
sůl;
***
Mouku, vejce, vodu a sůl smícháme a těsto necháme alespoň 2 hodiny stát, lépe přes noc. Promícháme a přidáme rozpuštěné máslo a znovu dobře promícháme. Pečeme nasucho velké tenké...
Hubník zásadské babičky (Yva)
3 housky;
3 vejce;
3 dcl mléka;
3 menší stroužky česneku;
máslo;
houby (asi 2 dcl smaženice, nebo podobné množství namočených sušených);
sůl;
pepř;
dávka do střední remosky
***
Sušené houby přes noc namočit. Povařit, až se voda skoro vyvaří, pak přidat kousek másla.
Housky...
Bramborák zvaný vacek (Marcela)
¼ l mléka;
4-5 lžic krupice (i dětské);
4 stř. brambory;
2 vejce;
½ lžičky soli
½ lžičky prdopeč; babička ho ale nedávala
Sušené povařené švestky nebo nakrájená jablka; nebo alespoň rozinky;
Máslo (3x5 cm);
Do mléka krupici a nechat asi 2 hod. postát, zamíchat...